Elementor Review 2022 (De beste page builder voor Wordpress van dit moment)

Elementor review 2022

In dit artikel review ik de Page Builder Elementor! Ik behandel de belangrijkste functies en beschrijf de voor- en nadelen. Elementor is een Wordpress plug-in voor het bouwen van webpagina's. Via een eenvoudige drag and drop editor kun je een pagina opbouwen met tekst, beeld en overige elementen. Misschien ben je al bezig met je Wordpress website en heb je de naam Elementor al eens voorbij horen komen. Dit zou goed kunnen. Elementor is namelijk de populairste Page Builder op dit moment met meer dan 10 miljoen actieve installaties. 

Met behulp van deze geweldige plug-in kun je  pagina's van  je WordPress-website ontwerpen zoals je dat wilt zonder dat je kennis nodig hebt van programmeertalen. Elementor is een visuele omgeving, je ziet dus direct wat je doet en hoe het er uit komt te zien. 

Met Elementor krijg je een eigen interface waar je verschillende soorten blokken naar je paginacanvas kunt slepen. Terwijl je de pagina's live ontwerpt, kun je zelf bepalen hoe je pagina's eruit komen te zien op verschillende schermen en apparaten, waardoor tablets en mobiele telefoons. Ook wel mobile responsive genoemd.

Elementor kopen of prijzen bekijken

Het grootste voordeel van het gebruik van de Elementor pagebuilder is dus dus dat je gelijk ziet wat je doet zonder dat je kennis van HTML of CSS nodig hebt. Hieronder ga ik je vertellen wat Elementor allemaal te bieden heeft.

  1. Volledige Elementor review 2022 
  2. Belangrijkste functies en mogelijkheden van Elementor
  3. Paginabuilder slepen en neerzetten
  4. Responsieve bewerking
    Zeer ruime keuze aan widgets
    Automatisch opslaan en revisies
    Verschillende achtergrondopties
    Verschillende lay-out opties
    Typografie en kleuren
    Vooraf ontworpen sjablonen
  5. Prijzen
  6. Ondersteunende Thema's
  7. Add-ons voor Elementor
  8. Elementor gratis of PRO?
  9. Animatie Scroll Effecten
  10. Meer widgets en ontwerpopties
  11. Formulieren en integratie
  12. Pop-up bouwer
  13. Thema Bouwer
  14. Kopiëren en Plakken van rijen
  15. E-commerce functies
  16. Alternatieven voor Elementor
  17. De voor- en nadelen van Elementor
  18. Aan de slag met Elementor
  19. Veel gestelde vragen over Elementor

Volledige Elementor review 2022

Met meer dan 10 miljoen actieve installaties en 4-5 sterbeoordelingen door tienduizenden gebruikers, is Elementor misschien wel de meest populaire Pagebuilder voor Wordpress op dit moment. Het is compatibel met bijna elk WordPress-thema, omdat het zijn eigen ontwerpelementen en stijlopties gebruikt. De plug-in werkt ook direct, er zijn geen lastige instellingen vereist die het bemoeilijken.

Elementor kopen of prijzen bekijken

Voordat we beginnen met de review wil ik kort ingaan op de belangrijkste functies van deze geweldige Wordpress Pagebuilder. Elementor heeft een gratis instapversie en een pro versie welke zeer zacht geprijsd is (49 dollar). Onlangs heeft Elementor een volledige cloud oplossing beschikbaar gemaakt. Hier zit de hosting en installatie van Wordpress en Elementor bij inbegrepen. Voor maar 99 dollar per jaar kom je in een warm bad.

Belangrijkste functies en mogelijkheden van Elementor

Elementor biedt eindeloze mogelijkheden om je pagina's in Wordpress te ontwerpen. Als we het hebben over de functies, is Elementor verreweg de meest geavanceerde Pagebuilder voor Wordpress die op dit moment beschikbaar is.

Tijdens het bewerken van je pagina's in Wordpress kies je voor bewerken met Elementor.

Bewerken met Elementor

Hieronder de belangrijkste basisfuncties van Elementor in een notendop:

1. Drag & drop 

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om webpagina's te ontwerpen en te maken zonder kennis te hebben van codes en programmeertalen. Wanneer je hebt gekozen om de pagina te bewerken met Elementor (zie boven) dan krijg je aan de linkerkant de ontwerp elementen te zien.

Aan de rechterkant krijg je het paginacanvas te zien, dit is een visuele weergave van de pagina die alleen de bewerker kan zien. Zo kun je direct zien wat je doet. Je kuntde elementen uit de linker kolom slepen naar het canvas op de plek waar je het wilt hebben. Vervolgens kun je het element verder ontwerpen en stijlen waar nodig.

2. Responsieve bewerking

Met de responsive bewerken functie kun je direct zien hoe de webpagina eruit komt te zien op een tablet of mobiele telefoon. Daarnaast kun je specifieke bewerkingen doorvoeren vooor bijvoorbeeld mobiel of tablet. Stel je wilt een grote foto wel laten zien op je dekstop versie maar niet op mobiel dan kun je dit met elementor regelen.



Elementor Mobile Responsive


3. Zeer ruime keuze aan Widgets

Elementor biedt een ruime keuze aan widgets en website elementen die je kunt toevoegen aan je webpagina. Je kunt deze elementen aanpassen naar wens, denk bijvoorbeeld aan kleurstellingen, formaat en de werking. Het fijne is dat je al deze wijzigingen live aanbrengt, wat betekent dat je de wijzigingen direct kunt zien terwijl  je de pagina maakt.

Je leert het beste met Elementor widgets te werken door er zelf mee aan de slag te gaan en de werking van de widgets uit te proberen.

4. Automatisch opslaan en revisies

Een van de functies die ik persoonlijk erg handig vind aan WordPress, is dat het automatisch wordt opgeslagen en dat de revisies kunnen worden bekeken. Dezelfde functie die je ook met Elementor krijgt maar dan beter. Je kunt met Elementor namelijk razendsnel de gemaakte wijzigingen zien zonder de pagina te verlaten. De wijzigingen worden automatisch opgeslagen dus je kunt makkelijk terug naar een bepaald punt welke je ook direct kunt herstellen. Wel zo makkelijk als je even de verkeerde weg bent ingeslagen met het ontwerpen en graag een stapje terug wilt.

5. Verschillende achtergrondopties

Met Elementor krijg je de mogelijkheid om de verschillende soorten achtergronden in te stellen voor de verschillende secties van je pagina's. Je kunt eenvoudig een kleur, afbeelding of video instellen als achtergrond. Ook biedt Elementer de mogelijkheid om fraaie scheidingslijnen in te stellen om je pagina overzichtelijker te maken

6. Verschillende lay-out opties

Je krijgt verschillende opties om je pagina lay-out in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je pagina een maximale breedte moet hebben of dat je wilt dat de pagina altijd over de gehele breedte getoond moet worden.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld onderdelen zoals menu balk of kopfoto weglaten op bepaalde pagina's. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld een landingspagina waar je zo weinig mogelijk afleiding wilt hebben. Wanneer je start met het bewerken of opmaken van een pagina kun je kiezen voor een voorgedefinieerd sjabloon of een compleet blanco pagina. 

7. Typografie en kleuren

U krijgt de ultieme controle om de verschillende lettertypen, letterstijlen en kleuropties voor verschillende elementen van uw pagina te kiezen. Er zijn honderden lettertypen beschikbaar waaruit u kunt kiezen en met de zeer intuïtieve kleurenkiezer kunt u de tekst naar wens opmaken.

8. Vooraf ontworpen sjablonen

De Elementor-review is onvolledig zonder de vermelding van Elementor-paginasjablonen. Je krijgt een groot aantal vooraf ontworpen paginasjablonen die je met slechts één klik kunt importeren. Vervolgens kun je deze naar volledig naar wens aanpassen met de Elementor editor. Dit is een zeer handig functie en bespaart enorm veel tijd in vergelijking met het helemaal opnieuw maken van een pagina.

Dit zijn slechts enkele belangrijke functies van Elementor. Deze Page Builder heeft nog zoveel veel meer te bieden. Het is niet mogelijk om alle functies in deze Elementor-review te bespreken vandaar dat we enkele belangrijke functies hebben uitgelicht. Je kunt de Elementer plug-in het beste zelf proberen om zo alle overige functies te verkennen. We beperken ons in deze review dus tot de kern. Mede ook door de vele updates die worden gedaan met vaak ook weer nieuwe functies is het onmogelijk om alles volledig uit te lichten en up-to-date te houden.

Prijzen

Aangezien je tot dit deel van de Elementor review ben gekomen zul je je vast afvragen hoeveel het nu eigenlijk kost om de plugin op je website te installeren.

Je kunt de Elementor plug-in gratis installeren vanuit de WordPress bibliotheek. Dit is de basis versie waar je al best veel mee kunt. Echter is het wel een stuk beperkter dan de premium versie Elementor PRO die je al vanaf $ 49 kunt aanschaffen voor 1 website. Voor meerdere website is er de PLUS licentie, met deze licentie heb kun je Elementor gebruiken op 3 websites tegen een gereduceerd tarief ten opzichte van de losse enkele aanschaf. Heb je een bureau en wil je Elementor inzetten voor je klanten dan bieden ze de EXPERT licentie. Dit scheelt ook weer aanzienlijk in prijs wanneer je Elementor op een groter aantal website wilt kunnen inzetten.

Elementor kopen of prijzen bekijken

Ik heb bijna nog nooit contact hoeven opnemen met het Elementor Team voor ondersteuning. Wat ik echt geweldig vind is het groot aantal uitlegvideo's en instructies. Hierin hebben ze echt een grote voorsprong vergeleken met andere Page Builders. Ook hebben ze een handig en levendig YouTube kanaal waar je heel veel handige video's vindt.

Mocht je wel ondersteuning nodig hebben dan heb je vanaf de pro functie premium support via de website van Elementor. Dit is zeker een pluspunt wanneer je nog weinig ervaring hebt met het bouwen in Page Builders en snel wilt kunt schakelen voor vragen. Het is een kundig team en heeft bijna altijd een antwoord waar je ook echt wat aan hebt, dit vergeleken met vele andere online support teams waar je toch wel regelmatig mee aan het ping-pongen bent. Dit is niet zozeer alleen mijn ervaring maar dit hoor ik ook van mijn vakgenoten.

Ondersteunde thema's

Je kunt de Elementor-plug-in gebruiken met vrijwel elk WordPress-thema. De meeste functies, widgets en elementen van Elementor zijn onafhankelijk van het thema. Het kan zijn dat er wat overlap is met het thema maar gelukkig biedt Elementor dan de opties om te kiezen of je de betreffende instellingen via het Thema wilt gebruiken of via Elementor. 

Ik heb heb Elementor gebruikt met veel verschillende thema's. Elementor werkte in de meeste gevallen naar behoren met al deze thema's (op enkele na). 

  • het eigen "Hello" thema van Elementor, dan heb je alles onder één dak
  • wil je wat meer functies en mogelijkheden voor je thema dan kan ik Astra Pro of GeneratePress aanbevelen.

Add-ons voor Elementor

Add-ons worden gebruikt om de functionaliteit van Wordpress en Elementor nog verder uit te breiden. Aan de basis functionaliteiten kom je al een heel eind, wanneer je beschikt over de PRO versie ben je helemaal goed uitgerust. Toch zijn er bedrijven / ontwikkelaars die aanvullende functionaliteiten bedenken en maken voor Elementor. Bijvoorbeeld om nog meer mogelijkheden te krijgen op het gebied van E-commerce of leadgeneratie. 

Elementor Gratis versus Pro

Nu de hamvraag. De gratis versie of de PRO versie van Elementor gaan gebruiken?

Wat zijn de extra voordelen die je krijgt als je ervoor kiest om met de Elementor PRO te gaan werken? En als je al een aantal pagina's van je website hebt gemaakt met de gratis versie van Elementor, verlies je die dan als je upgrade naar de pro-versie van de plug-in?

Ten eerste verlies je de pagina's of het ontwerp van je website of pagina's die je hebt gemaakt met de gratis versie van de plug-in niet. Je kunt zonder zorgen upgraden naar Elementor PRO. Laten we eens kijken welke voordelen je krijgt als je besluit om met de  eens kijken welke extra voordelen je krijgt als je ervoor kiest om met de Elementor PRO te gaan werken.

Elementor kopen of prijzen bekijken

Animatie Scroll Effecten

Met Elementor PRO versie krijg je de mogelijkheid om geweldige animatie-effecten toe te voegen aan de elementen van je websitepagina's. De animatie effecten geven een extra effect aan het element. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven hoe het element moet verschijnen op de pagina. Bijvoorbeeld dat het element subtiel tevoorschijn komt vanuit een bepaalde hoek.

Meer widgets en ontwerp opties

Elementor PRO heeft meer widgets en opties in vergelijking met de gratis versie van de plug-in. Wil je niet tegen beperkingen aanlopen qua opmaak van je pagina's dan is de Elementor PRO versie een must om te hebben. Je krijgt met de PRO versie alle opties van de plugin, dus alles wat je nodig hebt om je website pagina's onweerstaanbaar te maken. 

Formulieren en integratie

Met de gratis versie van Elementor ben je beperkt als het gaat om het maken en instellen van formulieren. De PRO versie heeft meer mogelijkheden en integraties. Daarnaast beschikt de PRO versie over slimme functies zoals bijvoorbeeld het meegeven van een TAG. Dit om bijvoorbeeld een automation te triggeren in een e-mailmarketing pakket. 

Elementor kopen of prijzen bekijken

Pop-up bouwer

Een prachtige functie van Elementor is de pop-up bouwer. Via een aantal simpele stappen maak je de mooiste en meest subtiele pop-ups waarvoor je vroeger aparte software nodig had. Een groot voordeel van Elementor vind ik dat je niet veel plugins meer nodig hebt om van je website een succes te maken. Er zit gewoon heel veel in, helemaal de PRO versie is een walhalla qua functionaliteiten zonder dat je er in verdwaald en naar allerlei verschillende plekken moet om zaken in te stellen. Zo ook dus de pop-up bouwer. De pop-ups zijn ook weer naadloos te integreren met bijvoorbeeld e-mailmarketing software maar het is ook mogelijk om gewoon simpele notificaties uit te sturen naar je e-mail wanneer er een pop-up formulier is ingevuld. 

Thema bouwer

Dan gaan we naar de Thema Bouwer, deze is echt heel handig. Met de thema bouwer kun je pagina's en secties opmaken en eenvoudig hergebruiken. Dit scheelt ontzettend veel tijd en zorgt voor consistentie in je website. Je kunt dus als ware een eigen bibliotheek maken met pagina's en pagina blokken welke je ook weer kunt exporteren en importeren voor een andere website. Zo kun je efficiënt en razendsnel een goede website neerzetten. 

Kopiëren en Plakken van rijen

Een functie die ik heel veel gebruik is kopiëren en plakken van pagina secties. Dit is voor mij een gemis in ander Page Builders. Stel je hebt een sectie opgemaakt en je wilt deze vaker gebruiken op de pagina dan kun je deze natuurlijk opslaan als sjabloon en weer opnieuw invoegen maar in dit geval is kopiëren en plakken veel sneller en makkelijker. Je klikt met je rechtermuisknop op de sectie en klikt op kopiëren. Vervolgens klik je bij het plus teken waar je een nieuwe sectie kunt aanmaken weer op de rechtermuisknop en kies je voor plakken. Voilà een indentieke kopie zodat je niet alles weer hoeft op te maken. 

E-commerce functies

Elementor Pro integreert perfect met WooCommerce, dé E-commerce plugin voor Wordpress. Zowel met de gratis als de PRO versie kun je aan de slag met de WooCommerce integratie. Met de gratis versie kun je eenvoudige winkelpagina's maken. Maak je gebruik van de PRO versie dan heb je uiteraard veel meer opties en kun je naast de winkelpagina's ook de product- en categoriepagina's naar wens opmaken.

Elementor kopen of prijzen bekijken

Alternatieven voor Elementor

Hoewel er veel aanbod beschikbaar is qua Page Builder plugins zijn er maar een paar die in de buurt komen van Elementor. Dit zijn DIVI en Beaver Builder. Mijn voorkeur tussen deze twee gaat uit naar Beaver Builder. Vooral voor webbureau's zijn Elementor en Beaver Builder het meest geschikt in mijn optiek. Echter is dit mijn persoonlijke mening. Zo hoor ook collega's en ondernemers die de voorkeur geven aan DIVI. Enfin, als ik alle voorkeuren van mijn vakgenoten naast elkaar leg dan krijgt Elementor met ruime meerderheid de voorkeur als het gaat tussen deze drie Page Builders.

Om een plugin voor Wordpress (in dit geval een Page Builder) te beoordelen, vind ik nog een aantal zaken essentieel om een goede keuze te maken. Dit zijn:

  • Update frequentie
    Wordt de plugin regelmatig ge-update, kijk bijvoorbeeld naar wanneer de plugin voor het laatst is ge-update in de Wordpress bibliotheek. Dit zie je aan de rechterkant van de plugin pagina.



  • Het bedrijf achter de plugin
    Zit er een serieus bedrijf achter die de doorontwikkeling kan waarborgen, dit kun je vaak wel zien aan de website van het bedrijf. Kijk bijvoorbeeld naar het team, hoeveel mensen er werken. Een wat groter bedrijf heeft vaak een team en over over ons pagina waar je dit kunt vinden. 

  • De waarderingen
    Kijk ook goed naar aantal waarderingen en het (gemiddelde) aantal sterren van de plugin. Ook dit zie je in de Wordpress Bibliotheek. Bij een groot aantal beoordelingen zijn er altijd een aantal mindere waarderingen, prik hier een beetje doorheen en kijk naar de aantallen. Er zijn altijd een aantal beoordelingen van bijvoorbeeld medewerkers of andere bevooroordeelde mensen dus scan ook even de beoordelingen qua inhoud. Sla de waarderingen met korte of geen tekst over. Je kunt vaak aan de tekst wel zien welke beoordelingen echt zijn. Vaak bevatten deze positieve maar ook minder positieve zaken.

De voor- en nadelen van Elementor

Als we in een notendop de voordelen van Elementor moeten opsommen dan zijn dit:

    • Elementor is zeer licht en geoptimaliseerd voor snelheid. Zowel voor het bewerken als voor de bezoeker van de website. Dit is altijd een groot issue bij andere Page Builders 
    • De werking is intuïtief, je hebt geen kennis nodig van code en de ervaring is dat je het redelijk snel eigen maakt
    • De Page Builder is een complete kit voor je website, je hebt geen tot weinig extra plugins nodig
    • De pricing is zeer scherp in vergelijking met andere Page Builders.

Elementor kopen of prijzen bekijken

  • De thema builder en hergebruik van elementen werkt echt fantastisch in vergelijking met andere Page Builders
  • De ondersteuning is snel en adequaat. Ook het aantal instructie artikelen en vele video's zijn echt onderscheidend in vergelijking met andere Page Builders

Dan de mindere kanten van Elementor. Eerlijk is eerlijk, deze zijn er natuurlijk ook. Zo moet je oppassen voor overmatig gebruik van de ontwerp elementen. Dit kan toch weer zorgen voor een vertragende werking van de website. De hosting is hierin ook een factor. Veelal wordt er gebruik gemaakt van shared hosting waar resources worden gedeeld met meerdere websites. Vooral het inladen van externe elementen zoals exotische lettertypes kunnen in dit geval voor flinke vertraging zorgen. Verder kunnen sommige widgets op het eerste gezicht te uitgebreid overkomen voor de gemiddelde gebruiker. 

Aan de slag met Elementor

Als je aan de slag wilt met Elementor dan adviseer ik je op de getting started pagina van Elementor. Op deze pagina vind je een diverse video's om te starten met Elementor. Wanneer je deze stapsgewijze video's volgt dan neem je de juiste stappen voor een vliegende start. De video's zijn goed te volgens en je leert om een laagdrempelige manier werken met Elementor. Of je nou de gratis of PRO versie gebruikt, mijn advies is om hier te starten. 

Hieronder vind je nog de meest gestelde vragen welke ik krijg over Elementor. Ik zou deze zeker even doornemen zodat je deze veelvoorkomende vragen al kunt tackelen. Ik hoop in ieder geval dat dit

Veelgestelde vragen (FAQ's) over Elementor

Hieronder vind je nog de meest gestelde vragen welke ik krijg over Elementor. Ik zou deze zeker even doornemen zodat je deze veelvoorkomende vragen al kunt tackelen. Ik hoop dat je er wat mee kunt.

Welk thema kan ik het beste gebruiken met Elementor?

Je kunt bijna elk thema gebruiken met Elementor maar niet elke thema is even geschikt. Een paar thema's die echt goed aansluiten zijn het eigen "Hello" thema van Elementor en het Astra Thema. Wanneer je kiest voor het Astra Thema dan zou ik wel voor de PRO versie kiezen wanneer je ook de PRO versie van Elementor gebruikt. Er zijn ongetwijfeld meer thema's die optimaal werken met Elementor maar hier heb ik verder geen ervaring mee. 

Kan ik de shortcodes van andere plug-ins gebruiken in Elementor?

Elementor heeft een widget speciaal voor shortcodes. Dus dit is een kwestie van de widget slepen naar het canvas en de shortcode plakken in het widget veld. Super handig!

Is Elementor de beste Page Builder?

Als ik kijk naar dit moment (2022) dan is Elementor de meest populaire Page Builder die op dit moment beschikbaar is. Dit blijkt wel uit het aantal actieve installaties op dit moment. Dit zijn er meer 10 miljoen wereldwijd. Uiteraard zijn er mensen die hier anders over denken. Deels blijft het het ook een persoonlijke voorkeur. Maar goed, als je mij vraagt op dit moment dan zeg ik vol overgave dat Elementor de beste keuze is op dit moment. 

Elementor kopen of prijzen bekijken

Hoeveel kost Elementor?

Elementor PRO kost $ 49 per jaar voor een enkele website. Mocht je Elementor op meerdere websites willen gebruiken dan kun je kiezen voor de PLUS licentie waarmee je de plugin kunt gebruiken op 3 verschillende websites voor $ 99 per jaar. Mocht je Elementor willen gebruiken voor een groot aantal website dan kun je kiezen voor de EXPERT licentie voor $ 199 per jaar. Met deze licenties kun je Elementor gebruiken tot 1000 websites. Dit kan interessant zijn voor bureaus of wanneer je een business hebt met meer dan 4 websites of met de ambitie om meer dan 4 websites te gaan bouwen. Elementor biedt de mogelijkheid om eenvoudig de licentie uit te breiden dus je kunt altijd schalen.

Is Elementor Page Builder SEO-vriendelijk?

Op deze vraag kan ik volmondig ja antwoorden. Ik scoor goed met Elementor in de zoekresultaten. Elementor biedt alles functies om optimaal te presteren in de zoekresultaten. Ik heb een klein onderzoek gedaan door te kijken hoe websites met Elementor scoren in de zoekresultaten en het resultaat mag er zijn. Ik heb diverse sites gezien die bovenaan staan op zoekwoorden met volume. Voor een goed score is natuurlijk veel meer nodig dan een goede Page Builder maar het voldoet in in ieder geval aan de technische criteria voor een optimale vindbaarheid.

Is Elementor zowel geschikt voor pagina's als berichten?

Je kunt bij de instellingen van Elementor aangeven waarvoor je Elementor wilt inschakelen. Je kunt Elementor gebruiken voor alle type pagina's. Dit staat niet standaard ingesteld maar via de instellingen van Elementor kun je aanvinken waarvoor je Elementor wilt activeren.


Conclusie Elementor review 2022

We zijn aan het einde gekomen van deze review gekomen. Laten we een beknopte conclusie trekken. Elementor is op dit moment veruit de de meest krachtige Page Builder. Helemaal met de PRO versie heb je de ultieme Toolkit in handen om een succesvolle website te maken. Een website die communiceert, overtuigt en aanzet tot actie.

Ik hoop oprecht dat wat hebt gehad aan deze review en dat je het waardevol genoeg vind om het te delen op Social Media.

Heb je opmerkingen, vragen of wil je meer informatie of dit topic?
Neem gerust contact op en ik doe mijn uiterste best om je zo snel mogelijk te voorzien van een antwoord.

Elementor kopen of prijzen bekijken